In het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam wordt veel onderzoek gedaan naar de ziekte achalasie. De meerderheid van de Nederlandse achalasie patiënten komt voor hun behandeling naar het AMC; en zelfs op wereldnivo is de groep achalasie patiënten in het AMC zeer aanzienlijk. Dit maakt het mogelijk om goed wetenschappelijk onderzoek te verrichten naar de oorzaken en behadeling van achalasie; en ook dat deze bevindingen  snel kunnen worden toegepast in de patiëntenzorg. Onderzoek naar achalasie is hard nodig, want er is immers nog weinig bekend over deze ziekte. Natuurlijk willen wij graag beter begrijpen hoe de ziekte achalasie ontstaat en hoe we de behandeling voor onze patiënten nog beter kunnen maken.

In het laboratorium wordt uitgezocht of het eigen afweersysteem van het lichaam een rol speelt bij het ontstaan van de ziekte. Het is mogelijk dat achalasie een zogenaamde autoimmuunziekte is, net als bijvoorbeeld reuma en sommige vormen van suikerziekte. Ook werken wij mee aan internationaal onderzoek naar mogelijke erfelijke factoren in het ontstaan van achalasie.

 

In het AMC wordt ook onderzoek verricht naar nieuwe behandelingen voor de achalasie en het beter uitvoeren van bestaande behandelingen. Het AMC is één van de eerste ziekenhuizen ter wereld waar de per-orale endoscopisch uitgevoerde myotomie (POEM) als behandelingsmethode voor achalasie wordt toegepast in studieverband. Momenteel onderzoeken wij wat de plaats van deze nieuwe behandeling zal moeten zijn ten opzichte van de reeds bestaande behandelingen, zoals endoscopische oprekkingen en de chirurgische behandeling.

Daarnaast wordt er ook onderzoek verricht naar het ontstaan van slokdarmkanker bij patiënten die achalasie hebben. Uw artsen kunnen u verder informeren over wetenschappelijk onderzoek.

Het onderzoek in het AMC op het gebied van achalasie wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van Fonds NutsOhra en het AMC.