Sommige mensen blijven helaas klachten houden nadat zij geopereerd zijn voor de achalasie. Als de klachten ernstig genoeg zijn, wordt meestal als eerste met een ballonnetje de onderste kringspier na de operatie opgerekt, om ontstane starheid van de kringspier door de achalasie en/of het littekenweefsel van de operatie, te behandelen. 

Het is bekend dat bij 50-67% van de mensen die dit ondergaan hebben (pneumodilataties -oprekkingen- na een Heller myotomie -operatie-) er opnieuw klachten optreden of de klachten niet verholpen zijn. Deze mensen komen in aanmerking voor de POEMA-2 trial. 

De POEMA-2 trial is een onderzoek waarbij patiënten zoals hierboven beschreven loten tussen pneumodillataties (oprekkingen met een ballonnetje) en de per-orale endoscopische mytomie. Deze trial kan alleen worden voorgesteld als optie aan patiënten die opnieuw klachten hebben nadat zij eerder al pneumodillatiates of een chirurgische behandeling gehad hebben.

Patiënten die hiervoor in aanmerking komen en bekend zijn in het AMC worden om mee te doen aan deze trial. U kunt, omdat het een wetenschappelijk onderzoek betreft, niet zélf kiezen voor welke behandeling u zou willen. Meer informatie over deze trail kunt u hier vinden in het Nederlandse trialregister (Engelstalig). 

De patiënteninformatie van deze trial die plaatsvindt in het AMC in Amsterdam kunt u hier downloaden. 
De trial is inmiddels gesloten.