POEM

  • Annemarie Rensen
  • Onderwerp Auteur
9 jaren 8 maanden geleden #1 door Annemarie Rensen
POEM werd gestart door Annemarie Rensen
Wie o wie heeft zowel de heller myotomie en de POEM gehad? En wie heeft ervaring met POEM?

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
9 jaren 7 maanden geleden #2 door cilla
Beantwoord door cilla in topic POEM
Ik ben Cilla en ik heb fikke 15 jaar nu achalasie, sinds vorig jaar binnen een maand vastgesteld bij Azm, maar toen 2 maal opgerekt, maar ik heb het idee dat het maar tijdelijkis en ook ik ben benieuwd naar POEM behandeling! Grtj
De volgende gebruiker (s) zei dank u: reflux

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • R. Martens
  • Onderwerp Auteur
9 jaren 6 maanden geleden #3 door R. Martens
Beantwoord door R. Martens in topic POEM
Ik heb deze methode ongeveer 2 jaar geleden ondergaan. Ik heb mijn bevindingen al eens op een ander forum gemeld, ik zal die hier ook eens posten.

Rudo

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • R. Martens
  • Onderwerp Auteur
9 jaren 6 maanden geleden #4 door R. Martens
Beantwoord door R. Martens in topic POEM
Hieronder dus mijn relaas zoals eerder gepost op een ander forum, ik hoop dat iemand er iets aan heeft ;-)

"Bij mij is 4 jaar geleden achalasie vastgesteld. Hetzelfde verhaal als bij diverse anderen: het begon met pijn achter het borstbeen, ikzelf dacht aan hyperventilatie, de huisarts dacht aan een breukje in het middenrif. Vervolgens het eten dat niet meer wilde zakken, na 3 happen geen trek meer.
's Avonds kwamen die 3 happen als ik ging slapen weer onverteerd naar buiten, vaak vergezeld met een enorme hoeveelheid slijm. Ik ben toen ook heel snel 10 kg afgevallen. Uiteindelijk doorverwezen naar het ziekenhuis en daar werd achalasie vastgesteld. In mijn geval zat er ongeveer 3/4 jaar tussen de eerste klachten en de diagnose. Ik ben vervolgens doorverwezen naar het AMC, prof. Smout. Heb in juni 2011 een eerste ballondilatatie ondergaan en binnen ongeveer een half jaar nog 2 dilataties. Ik heb ook begrepen dat dat bij het begin van deze behandeling gebruikelijk is, steeds met een iets grotere diameter. Helaas was het effect bij mij steeds na 2 maanden al weg. Nadat ook de derde dilatatie niet het gewenste effect had is mij in een gesprek een aantal opties voorgehouden. De eerste was om toch weer een oprekking te doen met het gevaar dat de slokdarm zou gaan scheuren (klein gevaar maar toch..) plus de wetenschap dat het effect waarschijnlijk weer van korte duur zou zijn. De andere optie was opereren, hetzij via de Heller methode of via de "nieuwe" variant; de POEM, waarbij ze de slokdarmspier van binnenuit over een lengte van ongeveer 10 cm doorsnijden zodat deze zijn kracht verliest. In het AMC noemen ze dit een "elegantere" methode dan de Hellermethode omdat er aan de buitenzijde geen littekens ontstaan. Ik heb uiteindelijk vrij snel voor de POEM-methode gekozen en ben daar nu ongeveer twee jaar geleden mee behandeld. De operatie viel mij alleszins mee, ik moest één nacht in het ziekenhuis blijven en mocht daarna alweer naar huis. Er werd nog een slikfoto gemaakt om te kijken of de slokdarm niet geperforeerd was maar alles was verder goed. Ik heb daarna ook weinig pijn ondervonden. Je mag de eerste week na de operatie alleen vloeibaar eten, voornamelijk van die vieze proteïne-shakes. De tweede week mocht ik gepureerd voedsel eten en de derde week mocht ik overstappen op wat zacht voedsel zoals pasta. Na 3 weken kon ik alles weer eten.

Ik ben nu dus een jaar verder en kan nog steeds redelijk normaal eten. Vlak na de operatie ging het perfect, net als vroeger zeg maar. Maar na verloop van tijd werd het in mijn geval toch weer wat minder. Het is nu gestabiliseerd, ik moet over het algemeen wel een glaasje water bij het eten hebben om toch het eten te laten zakken. Voornamelijk bij aardappelproducten en bijvoorbeeld brood, maar goed, daar valt mee te leven. Er zijn in ieder geval géén dingen die ik laat staan.
En die 10 kilo zijn er helaas al lang weer bijgekomen ;-)

Mocht je nog iets willen weten schroom dan niet mij het te vragen!"

Rudo

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
9 jaren 6 maanden geleden #5 door achalasie
Beantwoord door achalasie in topic POEM
Dank voor je duidelijk verslag van de POEM-behandeling. Ik ga aanstaande woensdag voor de derde oprekking naar het AMC. De vorige twee vonden plaats in Okt. en Nov. 2013.
Inmiddels gaat het eten er nog steeds door maar is er enorme slijmvorming. Ik denk dat iedereen andere klachten heeft. Bij mij gaat het brood er nog steeds al beste door. Water is lastig!
De bedoeling is dat er nog een vierde dilatatie volgt. Inderdaad ook niet zonder gevaar.
Ga hier goed over nadenken, bedankt!
De volgende gebruiker (s) zei dank u: reflux

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Jan Thijs
  • Onderwerp Auteur
9 jaren 6 maanden geleden #6 door Jan Thijs
Beantwoord door Jan Thijs in topic POEM
De kans van scheurtjes bij de oprekkingen is erg klein. Zelf wordt ik met de grootste ballon opgerekt. In totaal ben ik ongeveer (tel kwijtgeraakt) 30 keer opgerekt slecht 1 maal perforaties gehad (niet prettig).
Als het eten weer slecht zakt zal ik daar weer voor kiezen. Het kan altijd weer gaan verkleven.
Dus zou ik me maar niet al te bang maken voor de oprekkingen, soms is het gewoon nodig.
Laatste jaren bij mij is de A. gelukkig rustig.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.079 seconden
Gemaakt door Kunena